dimecres, 11 de desembre del 2013

¿La revolución devora al revolucionario?, d'Antoni Rotllant, en edició digital oberta


En Ton Carboner, mot pel qual se'l conegué arreu, va néixer a Sant Hilari Sacalm l'any 1911. Des de molt jove va exercir l'ofici del seu pare i del seu avi i va participar activament en els moviments socials de l'època.
 
De formació llibertària com molts roders, carboners i bosquerols, va haver de marxar fora d'el poble durant la República i la guerra degut al boicot que propietaris i capellans a donar-los feina. Ja durant la guerra és nomenat President del Comitè Antifeixista de Sant Feliu de Buixalleu i no accepta l'alcaldia que li ofereixen. Després s'allista voluntari al front, on cau presoner. Durant nou anys recorre el calvari de presons espanyoles, fins que aconsegueix escapolir-se enmig de les bales de la guàrdia civil. Ja a l'exili coneix la seva companya, la Pepita, que li donarà classes i li descobrirà la literatura espanyola i francesa i que l'empenyerà a escriure les seves vivències en cinc manuscrits, el primer dels quals és ¿La revolución devora al revolucionario?.
 

Portada basada en el cartell de
 Carles Fontserè i Carrió
També és autor d'Un gra de sorra a les Guilleries, treball premiat i publicat a la revista "L'Avenç". També va col·laborar en les revistes locals ("Terra" i "Temps") i comarcals ("La Marxa").
 
Va morir del 9 d'abril de 2006 a Morellàs i les Illes (el Vallespir).
 
Avui posem a disposició dels lectors, en format digital obert, ¿La revolución devora al revolucionario? (amb pròleg de Xavier Clos), la primera part de les seves memòries: relata la infantesa i juventud de l'autor, fins que s'incorpora com a voluntari al front d'Aragó, els últims mesos de la guerra (fets que relata en el llibre següent, Los cuervos festejaron la victoria, que esperem poder publicar pròximament també en format digital obert).

Podeu llegir el llibre on-line, com a PDF:
























 












 
 
o com a EPUB per descarregar (per més informació sobre la gestió d'aquest tipus d'arxius, visiteu el llec web d'emboscall.

 
 

 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada